Elysium
7012
Elysium
Besöksadress:
Nybrogatan 3
Postadress:
Box 235
871 25 HÄRNÖSAND

elysium@frimurarorden.se

Elysium

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


Historik

Invigningen av S:t Andreas Logen Elysium ägde rum den 20 juni 1907, men den första sammankomsten hölls redan den 11 juni 1906 i lärlinge/medbrodersgraden under ledning av Ordförande Mästaren HURP översten och chefen för Kungl. Västernorrlands regemente Nils Johan Selander, som också varit en av de drivande krafterna bakom tillkomsten av det 1903 invigda Frimurarehuset vid Nybrogatan i Härnösand.

Här verkar även sedan 1903 S:t Johannes Logen Moria och sedan 1974 Mellersta Norrlands Provinsialloge. Elysium är den enda Andreaslogen i provinsen, som omfattar Västernorrlands och Jämtlands län, och rekryterar sina medlemmar främst från S:t Johanneslogerna Moria i Härnösand, Höga kusten i Örnsköldsvik, Bifrost i Sundsvall, Vintergatan i Sollefteå och Arcturus i Östersund.

Brödraföreningar arbetande i Andreasgraderna finns i Sundsvall (Unitas), Sollefteå (Solatuni Andreas bröder), Örnsköldsvik (Aqulia) och Östersund (Urania) med vilka Elysium har ett nära samarbete.

I konstitutionspatentet av den 21 maj 1906 fastställdes logens namn till Elysium. Namnvalet syftar liksom vapenskölden på idéinnehållet i Andreasgraderna.

Denna utgörs av en gyllene krönt sköld delad i två horisontella fält, ett övre med en silverfärgad måne mot mörkblå himmel och ett nedre prytt av en acaciegren. I nedre kanten finns på vissa sköldar inskriptionen ”Clarior in tenebris”, ljusare i mörkret. Elysium har passande nog också sina logesammankomster på måndagar.

Högtidsdag firas i november (domsöndagen) och Elysium firade den 19 november 2006 sitt 100-årsjubiléum.