Mälardalens Stewardsloge
1058
Mälardalens Stewardsloge
Strandgatan 18
633 43 ESKILSTUNA

malardalens.stewardsloge@frimurarorden.se

Mälardalens Stewardsloge

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


Terminens första reception

I grad VIII

Frimurarbroder!
God fortsättning på det nya året! Ja, det är inte någon nyhet att vi har ett nytt år längre, halva januari har redan passerat. Med det vill jag ha sagt att jag ligger lite efter; denna hälsning skulle jag ha framfört för länge sedan! Som kompensation kan jag i stället framföra det senaste!
 
Söndagen den 15 januari har vår visitation börjat! Den skedde i form av samtal mellan visitator och OM i frimurarsamhället Eskilstuna. Och, jodå, visitator återkommer i november!
 
Vidare, den 2 februari har vi en loge med reception i grad VIII. Då har Stormästaren aviserat sin närvaro, vilket är mycket glädjande. Fem bröder är kallade. De recipierande bröderna kommer från Torshälla, Eskilstuna, Uppsala och Nyköping. Här har du, min broder, ett gott tillfälle att komma och träffa såväl Stormästaren som många bröder! Vi förväntar oss att många bröder hörsammar inbjudan; ett stort antal bröder från Örebro Kapitelbröder har redan gjort det!
 
Så min kapitelbroder! Jag hälsar dig välkommen till ett nytt frimurarår i Mälardalens Stewardsloge, Eskilstuna. I sammanhanget vill jag också informera att vi har ny krögare, tillika broder, som tillagar vår måltid. Numera är det inte bara huvudrätt utam såväl förrätt som en elegantare kaka till kaffet!
 
Välkommen att ta del av kapitelfrimureriet i Eskilstuna
 
Stign Sandin
Ordförande mästare
 


Information

Om Mälardalens Stewardsloge

Frimurarbroder!
Eskilstuna är säte för Mälardalens Stewardsloge. Frimurarverksamhet i Eskilstuna har funnits i ordnade former sedan 1883 då SJL Södermanland stiftades.  Vårt vackra frimurarhus på Strandvägen byggdes för verksamheten och invigdes den 17 september 1958.
2015 kunde Stewardslogen fira 15 år, varav 10 år som sådan loge av första ordningen! En Stewardsloge av första ordningen verkar och recipierar i graderna VII och VIII.
I Eskilstuna grundandes 1771 Eskilstuna Fristad som Sveriges första och enda fristad. I fristaden kunde småföretagare som ägnade sig åt järn-, stål- eller metallförädling fritt få bedriva sin verksamhet oberoende av skråtillhörighet. Visst känns det igen i annat, nära sammanhang, eller hur!  Fristad innebar också skattebefrielse. Under 1800-talet växte Eskilstuna som industristad, mycket tack vare fristaden.
Intressant i sammanhanget fristad är att det har återuppstått i betydelsen ge en förföljd kulturpersonlighet skydd under två år. En förföljd författare eller konstnär t ex får en fristad, så han eller hon kan fortsätta sin verksamhet. Även det har Eskilstuna skrivit avtal om och är med i det internationella programmet.
Frimurarbroder – du är broderligen välkommen till vår frimurarverksamhet i Eskilstuna och Mälardalens Stewardsloge!


Aktuellt från Svea