Mälardalens Stewardsloge
1058
Mälardalens Stewardsloge
Strandgatan 18
633 43 ESKILSTUNA

malardalens.stewardsloge@frimurarorden.se

Mälardalens Stewardsloge

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


Vår Högtidsdag

Den 26 augusti 2017

INBJUDAN
 
MÄLARDALENS STEWARDSLOGE
har härmed äran att inbjuda
 
SAMTLIGA BRÖDER AV GRAD VII OCH HÖGRE
 
att med sin närvaro hedra logen vid dess
 
HÖGTIDSDAG
 
Lördagen den 26 augusti 2017
 
samt att deltaga i den efterföljande måltiden
till en kostnad av 375 kronor inkluderande
tre rätters måltid med öl/vatten och vin, kaffe.
 
Klädsel:
Frack med svart väst eller mörk kostym.
 
Bertil P Larsson
FCM
 
Anmälan senast den 19 aug. 2017
Till FCM på mail; bertil.larsson4611@gmail.com
 
Måltidskostnad betalas senast den 19 aug till
Mälardalens Stewardsloges bankgirokonto 479-8799.
Märk inbetalning med ”HD 2017 och namn”.
 
Obs! Vid behov av annan kost, meddela även detta vid anmälan:
Bertil P Larsson
Östra Tunagatan 3
632 27 Eskilstuna
 
Högtiden inleds med mässa i Kloster kyrka kl. 11.00.
                   Högtidslogen inleds i Ordenssalen kl. 13.00.
 


Sommarhälsning

Till bröderna

Frimurarbroder!

Vår – snart sommar!
Frimurarverksamheten i Mälardalens Stewardsloge har för en vecka sedan gått in i sparläge! Det behövs även inom vår kära frimurarverksamhet att ta pauser. Eller för att fritt citera Pippi Långstrump, för att komma tillbaka måste man gå iväg. Tommy och Annika skulle gå hem men ville inte och då sade Pippi detta till dem. Tror ni mig inte kan ni läsa det på vår nya tjugokronorssedel!
 
Så, just i denna stund vet vi att det är vila och ro från frimurarna! Vad vi också vet är allt som har förevarit under den gågna terminen, eller, säg från juletiden! Alla de underbara mötena med bröder, alla upplevda stunder med bröder som tagit en ny grad. Upplevd som recipiend eller som medverkande broder. Medverkande som ämbetsman, fadder eller närvarande broder.
 
Och så finns det allt vi inte vet men anar! ”inte vet men anar!” Jag tänker då på framtiden. Att vi kommer att möta bröder, delta i givande loger antingen som recipient, ämbetsman eller närvarande broder! Detta låter ytligt som ett återupprepande men är inte det! Och det vet ni alla mina bröder! Ingen loge är den andra lik! I ritualen ja, men inte i upplevelserna av ritualerna och receptionerna!
 
Går vi nio månader från juldagen inträffar Johannes Döparens dag, tillika Midsommardagen. Är det en tillfällighet? Och två månader ytterligare, mera korrekt den 26 augusti, då inträffar ytterligare en, låt mig kalla den en helgdag! Mälardalens Stewardsloge har då sin Högtidsdag, vilket i en stewardsloge genomförs i grad VII! Jag föreslår att du min broder antecknar detta i din almenacka. Så kan vi ses i Eskilstuna den 26 augusti med mässa i Klosters kyrka kl 11.00 och logen kl 13.00!

Du är broderligen välkommen!
Men först vill jag önska dig och dina nära och kära en skön och givande sommar!
 
Stig Sandin
OM MStL
 


Information

Om Mälardalens Stewardsloge

Frimurarbroder!
Eskilstuna är säte för Mälardalens Stewardsloge. Frimurarverksamhet i Eskilstuna har funnits i ordnade former sedan 1883 då SJL Södermanland stiftades.  Vårt vackra frimurarhus på Strandvägen byggdes för verksamheten och invigdes den 17 september 1958.
2015 kunde Stewardslogen fira 15 år, varav 10 år som sådan loge av första ordningen! En Stewardsloge av första ordningen verkar och recipierar i graderna VII och VIII.
I Eskilstuna grundandes 1771 Eskilstuna Fristad som Sveriges första och enda fristad. I fristaden kunde småföretagare som ägnade sig åt järn-, stål- eller metallförädling fritt få bedriva sin verksamhet oberoende av skråtillhörighet. Visst känns det igen i annat, nära sammanhang, eller hur!  Fristad innebar också skattebefrielse. Under 1800-talet växte Eskilstuna som industristad, mycket tack vare fristaden.
Intressant i sammanhanget fristad är att det har återuppstått i betydelsen ge en förföljd kulturpersonlighet skydd under två år. En förföljd författare eller konstnär t ex får en fristad, så han eller hon kan fortsätta sin verksamhet. Även det har Eskilstuna skrivit avtal om och är med i det internationella programmet.
Frimurarbroder – du är broderligen välkommen till vår frimurarverksamhet i Eskilstuna och Mälardalens Stewardsloge!