Föreningsbandet
5054
Föreningsbandet
Besöksadress:
Hyttåsvägen 17
Postadress:
Hyttåsvägen 17
691 50 KARLSKOGA

foreningsbandet@frimurarorden.se

Föreningsbandet

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


VÅRT FRIMURARHUS

Vårt vackra hus rymmer många olika verksamheter. Interiören förändras försiktigt i samband med de önskemål som våra hyresgäster har. Men utsidan är klassisk och bevaras intakt.

Huset byggdes år 1906 som hotell för bolaget Bofors gäster och kunder. Det ersatte det tidigare hotellet, som låg vid Bofors station. Det uppfördes på 1870-talet och var ett hus i timmer som tidigare tjänat som rådhus i Nora.

Huset ritades av Folke Zettervall (1862-1955). Han ritade även Bofors nya stationshus som byggdes samtidigt. Zettervall var chefsarkitekt hos SJ 1905 - 1930 och ritade 260 stationshus, förutom sådana extrauppdrag som vårt hus!

När det Bofors nya hotell invigdes 1930 blev vårt hus tjänstemannarestaurang. Det kallades i folkmun "Boforsmässen", och hotellrummen på övervåningarna blev ungkarlsbostäder och sedermera kontor. Mittemot låg Strömsbro, som också var ungkarlsbostäder.

Huset byggdes till flera gånger. Första gången var 1928 med en länga mot Timsälven, eftersom det behövdes en större matsal. Den matsalen tjänar idag som logerum. Åt söder tillkom en veranda i trä, åt norr byggdes sedan ytterligare en matsal. År 1984 gjordes en omfattande tillbyggnad mot E18, som nu är den stora matsalen för restaurang Mässen. Då var arkitekten Bertil Jansson. Man har konsekvent sett till att den ursprungliga stilen från bibehållits.

I huset inryms i dag förutom Frimurarverksamheten några hyresgäster. Störst är restaurang Mässen med matsalar i bottenvåningen och kök i källaren. De erbjuder lunchservering, catering och beställningsverksamhet. Övriga hyresgäster är Rädda Barnen, fackförbundet Ledarna, uppfinnarföreningen i Karlskoga och Wikers AB.

logehuskga
1/1