Dalarnes Andreas Bröder
5034
Dalarnes Andreas Bröder
Bergalid, Ljungbergs väg 4
791 32 FALUN

023-10905 måltidsanm dagen före kl 15
dalarnes.andreasbroder@frimurarorden.se

Dalarnes Andreas Bröder

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


Historik

DALARNA ANDREASBRÖDER i FALUN arbetar idag i såväl S:t Andreasgraderna som i kapitelgraderna, dvs graderna IV-V - X. På detta vis tillgodoses behovet av förkovran i frimureriets högsta grader i Falun och hela Dalarna.

Brödraföreningen instiftades år 1925 och arbetade som en Andreasförening.

Sköldmärket består av två korslagda gyllene pilar med silveruddar på blå botten samt fyra frimurarkors. Jämför med Dalarnas landskapsvapen. Föreningens valspråk lyder "Quaerite et invenietis" (söken och I skolen finna). Devisen passar väl in på en brödraförening med bl a utbildning och fördjupning som målsättning.

De långa avstånden till närmaste kapitellogerna i Karlstad och Stockholm födde tanke på en vidareutveckling. Hösten 1982 gavs tillstånd att arbeta i VII:e och VIII:e graderna.

OSM:s beslut i januari 1991 möjliggjorde vidare arbete i de högre kapitelgraderna, varför frimurarna i Dalarna med omnejd har tillgång till alla grader man recipierat i.

DAB:s arbetsordning för året omfattar nu sammankomster enligt följande: fyra st IV-V, två st VI, en st VII, en st VIII, en st IX och en st X. Utöver detta tillkommer minst två seminarier. Föreningen har sin årliga högtidsdag i november månad.